U bevindt zich hier: Skip Navigation LinksHome Nieuws ARTPUNCH-plaat Mario Been voor NEC
ARTPUNCH-plaat Mario Been voor NEC


ARTPUNCH-plaat
van Mario Been voor altijd in de Goffert

Mario Been was zaterdag jl. bij NEC. Hij onthulde een fraaie ARTPUNCH gedenkplaat van hemzelf, en zag zijn oude ploeg winnen van Sparta.

Ontspannen staat hij in de Gaanderij van het Goffertstadion. Modieuze das los om de hals, benieuwd naar de dingen die gaan komen. “ Ik ben gebeld of ik langs wilde komen om iets te onthullen”, zegt Mario Been. “ Als het maar niet 1 van de 11 vuilniszakken is, die supporters toen een keer op het veld hadden gelegd toen we waren afgezakt naar de 17e plaats. Zijn oneliner ”alles komt goed” nam daarna mytische vormen aan toen NEC een ongekende succesreeks neerzette in 2008. “ Met z’n allen hebben we dat bereikt hè”, wenst Been nogmaals te benadrukken. “Er lag een visie en iedereen hield zich daaraan vast. Ze hadden me er ook uit kunnen gooien. Maar dat deden ze niet. Dat is het verhaal”.

En dus staat hij hier nu in de Sponsorruimte van het Goffertstadion. De eerste keer dat de trainer van Feyenoord NEC dit seizoen aan het werk zag was voor de beker tegen excelsior.
“Het viel het me op dat er niet 1 foto van me hing. Heb ik gekscherend iets van gezegd. Zo van: en die Mario Been-zaal is ook nog niet klaar zie ik.” Hij was iets te voorbarig bleek later. “ Toen waren we al bezig met een foto van Mario”, zegt Lex Coenen. De oud-voorzitter besloot destijds met een twaalftal sponsors dat er een blijvende herinnering aan de trainer moest komen.” Er heeft nog nooit een trainer zoveel gepresteerd met NEC als hij.”

Als Been op verzoek de foto onthuld is hij voor het eerst sinds lange tijd weer eens sprakeloos. “ Dit is echt mooi” , mompelt de Rotterdammer en zijn vingers glijden over enkele van de in totaal 60.000 gaatjes in de stalen ARTPUNCH-plaat die een juichende Been voor een uitpuilende tribune met NEC-supporters te voorschijn toveren.

Of Been weet waar de foto gemaakt is. “Ik denk bij NAC, maar we wonnen zoveel”. Ik zou het eigenlijk niet weten”, lacht hij. De ontwerpster van de ARTPUNCH-plaat, Ilona van Osch, legt uit dat de plaat uit 2 afzondelijke foto’s is samengesteld. Het is een niet bestaande afbeelding eigenlijk. “ Elke pixel in de foto heeft zijn eigen gaatje in de verzinkte staalplaat gekregen. Elk met zijn eigen diameter” legt Ilona van Osch uit. “ Vervolgens heeft STANSTECHNIEK GAANDEREN BV  mijn ontwerp tot een mooi eindresultaat geproduceerd.

Been schudt daarna vele handen. “Ik kom jullie geluk brengen”, zegt hij naar de vorige twee keer dat hij dit seizoen in de Goffert was. Won NEC van Excelsior en Vitesse. Vanavond is het niet anders. Ntibazonkiza maakt de 1-0 in de laatste seconden. “ Ik denk dat we hem reiskosten gaan aanbieden” grijnst technisch directeur Carlos Aalbers. “ Een foto op staal is ook toepasselijk voor gevelbekleding, radiotorbekleding en zelfs grafzerken”, grijpt Van Osch de gelegenheid aan om haar product in de markt te zetten. “ Ik weet alleen niet of ik bij dat laatste dan ook zo juich hoor”, besluit Been met een vette knipoog.

Bron: De Gelderlander 1 februari 2010


<< Terug