+31 315-324000          |        info@stanstechniek.com

Afstuderen in de Praktijk

Afstudeerders aan de bak met productiviteit

Bij Stanstechniek blijven wij altijd bezig met verbetering en ontwikkeling. Dat maakt onze productieomgeving tot een speeltuin voor hoger opgeleid technisch talent van o.a. HAN en Saxion. Zo zijn werktuigbouwkunde studenten Dennis Visbeek en Jast Rijper dit jaar vol aan de bak geweest met een automatisch bakwisselsysteem voor de productuitvoer van onze stanspersen. Hierdoor wordt meer dan een dag stilstand wegens honderden bakwissels per week teruggebracht naar vrijwel nul.

Van analyse naar proof of concept

Dennis en Jast, beiden al een aantal jaar zaterdagkracht bij Stanstechniek, bouwden voort op een afstudeeropdracht van studenten van Saxion in 2022, gericht op analyse van de productiviteit, de Overall Equipment Effectiveness (OEE) van onze productielijnen. Daaruit bleek dat de stanspersen meer dan voldoende capaciteit hebben, maar dat het veelvuldig wisselen van opvangbakken tot productiviteitsverlies leidde. Dennis en Jast hebben een half jaar voor hun zogeheten S6-opdracht van hun studie aan de HAN gewerkt aan het ontwerpen, vervaardigen en testen van een werkende oplossing. En het mooie is: het werkt dus ook echt!

Continue productie door automatische bakwissel

De automatisering verdeelt de stortgoederen over twee bakken. Dit zorgt ervoor dat nadat een bak vol is direct de volgende bak gevuld wordt. Zo kan de pers continu blijven draaien in plaats van dat hij bij iedere bakwissel stil komt te staan. Per bakwissel duurt de stilstand gemiddeld 5,5 minuut en dat wordt hierdoor dus naar 0 gebracht. Bij honderden bakwissels per week levert dit maar liefst een paar dagen winst op. Het systeem verdeelt de producten ook gelijkmatig over de bakken waardoor hoopvorming voorkomen wordt. Dat scheelt zwaar werk voor onze medewerkers die anders met een hark de materiaalhopen moeten verdelen.

Partner in Ontwikkeling

De volgende fase zijn wij al ingegaan door een parttime HBO-mechatronica student in dienst te nemen die dit systeem verder optimaliseert en gaat uitrollen bij alle andere persen. De continue ontwikkeling bij Stanstechniek biedt ruimte voor groei aan technisch talent, helpt onze mensen om effectiever en plezieriger te werken én maakt dat onze klanten zich kunnen ontwikkelen door samen kansen in de markt te grijpen.

Meer weten?

Benieuwd hoe Stanstechniek kan bijdragen aan zakelijke groei en persoonlijke ontwikkeling? Neem gerust eens contact op

Scroll naar boven