+31 315-324000          |        info@stanstechniek.com

Optimalisatie zonnepanelenmontagesysteem schuin dak

Inmiddels zijn er al tientallen miljoenen stuks geleverd, maar het begon eind 2015 met de vraag van een specialist in montagesystemen, om te kijken naar een efficiëntere uitvoering van een heel assortiment montagebeugels voor waarmee zonnepanelen op schuine daken geïnstalleerd kunnen worden. Van niet minder dan 17 varianten, gingen wij naar slechts één universele, verstelbare en weerbestendige versie. En dat ook nog tegen minder dan de helft van de oorspronkelijke stuksprijs.  

Minder varianten

Project Engineer Sander Lucas was vanaf het eerste uur betrokken. De oorspronkelijke vraag groeide al snel door naar veel meer optimalisatie dan de klant in eerste instantie verwachtte. Sander vertelt: “De klant benaderde ons met de vraag ‘Kunnen jullie ons helpen met ontwikkeling om minder varianten te maken?’ Om aan de verschillende situaties tegemoet te komen was er voor ieder type dakpan een beugel bedacht, maar ook windsterkte en corrosie naarmate de installatie dichter bij de zee lag, zorgden voor nog meer uitvoeringen. Uiteindelijk waren er 17 varianten, wat niet alleen kostbaar en logistiek intensief was, maar ook de installateurs in het veld meer tijd kostte.”

Sessies, analyses en prototyping

“Heel belangrijk is montagegemak. Met één verstelbare montagebeugel hoeven installatiebedrijven bijvoorbeeld niet eerst te controleren bij de klant wat voor dakpan er ligt. In plaats van verschillende beugels hoeven zij maar één montagebeugel op klus mee te nemen. In diverse sessies hebben wij samen gekeken naar specifieke eisen, sterktes en montagegemak. Zo hebben wij een nieuw ontwerp gemaakt om van de oorspronkelijke aluminium beugels tot een gestanste uitvoering te komen van magnelis staal. Met FEM sterkte-analyses hebben we uitgezocht hoever wij konden teruggaan in materiaaldikte, met behoud van voldoende sterkte. Daar zijn allerlei rapporten van gemaakt en om te kijken hoe dat uitpakt hebben wij kunststof prototypes gemaakt. Zo zijn wij er uiteindelijk in geslaagd om tot één uitvoering te komen die wij binnen de grenzen van onze productie kunnen produceren.”

Gereedschap bouwen

Het ontwikkelen van een maakbaar ontwerp kostte een paar weken, maar daar volgt een veel intensievere ontwikkeling van de gereedschappen voor stanswerk op. Sander: “Eind 2016 kwamen wij tot een design freeze, wat inhoud dat het goedgekeurde ontwerp vastgezet wordt. Daarna moet je gereedschappen ontwikkelen, wat ook afstemming en meerdere testen en optimalisatierondes vergt. Eerste kwartaal 2017 waren wij klaar om de eerste productieorders te leveren.”

Massaproductie en massa-assemblage

Een apart project dat hiermee samenhangt, was de ontwikkeling van de klemmen waarmee de zonnepanelen op het railsysteem vastgezet worden. Door de grote aantallen werd de handmatige montage van de onderdelen een rem op de leveringen. In samenwerking met een leverancier heeft Stanstechniek een complete assemblage-robot ontwikkeld. Dat was ook nodig, want het aantal geleverde beugels en klemmen voor het montagesysteem loopt inmiddels in de tientallen miljoenen stuks!

Meer weten?

Benieuwd hoe Stanstechniek kan bijdragen aan groei en ontwikkeling? Of wil je meer weten over de dit project? Neem gerust contact op.

Scroll naar boven